Het ras Blonde d'Aquitaine

 

Blonde d'aquitaine is een ras wat zijn oorsprong begint in zuid-west Frankrijk. Het is een heel jong veeras dat pas in 1963 een eigen stamboek kreeg. 3 lokale rassen zijn samen gevoegd tot er één ras ontstond.

De blonde is een bijzonder mooi, elegant en groot ras. De blondes hebben een mooie tarwe kleur die in de winter iets donkerder is, dan in de zomer. De neus en de horens zijn ook licht gekleurd.

De koeien kunnen heel zwaar worden, meestal rond de 900 kg uiteraard met grote uitschieters. Ze kunnen ook best oud worden. De stieren zijn nog zwaarder. Volwassen stieren van 1100kg zijn heel normaal. De koeien krijgen vaak met 3 jaar hun eerste kalf, wat over het algemeen vergeleken met andere rassen vrij laat is. De kalfjes zijn met de geboorte best lang en worden ook op een natuurlijke manier geboren. Zo snel mogelijk krijgen de kalfjes hun eerste melk bij hun moeder. Ze zogen wel 6 tot 8 maanden om lekker te kunnen groeien. De laatste maanden bij hun moeder, zijn ze al gewend om normaal te eten. Zo hebben ze de moeder en de melk ook niet meer nodig.

In het voorjaar gaan de koeien, zodra er genoeg gras is en het weer het toelaat naar buiten. In de herfst gaan ze weer lekker op stal in een lekker bedje van stro.

 

Blonde d' Aquitaine is zeer bekend over de hele wereld. Als maar meer word de blonde gewaardeerd. De smaak, de extreem fijne en malse structuur, zeer weinig vet en dus cholesterol arm. Het vlees is daarom bijzonder gezond. En wat ook belangrijk is, De bereidingstijd is door de malsheid van het vlees een stuk korter. Dit met een lekkere smaak, kun je het gewoon weg niet laten liggen.