Twentse Blonde

Wie en waar...

 

Hier in het prachtige glooiende Twentse landschap. In het mooie Beuningen hebben wij, familie Zanderink, onze koeien lopen. Aan de voet van het Hakenberg en aan de rand van het Lutterzand met zijn meanderende Dinkel. Het gebied is heel bosrijk en weilanden, wat veelal begrenst word met oude houtwallen.   

Dit gebied is ontstaan in de ijstijd tussen 238.000 en 126.000 jaar geleden. Een grote ijs gletsjer kwam vanuit Scandinavië hierheen geschoven. Deze stuwde verschillende soorten grond, zoals leem met zich mee. De ijs gletsjer stopte hier, waardoor deze bulten grond achter bleven. Het hoogste punt is het Tankenberg met 85 meter hoog. Deze ligt aaneengesloten aan het Hakenberg. Wat ook kenmerkend is, is dat in de grond verschillende zwerfkeien liggen. 

Deze stenen zijn in de omgeving overal te vinden. Ook zijn deze stenen gebruikt als markegrenzen. Bij ons is in een houtwal in december 2019, door stichting de Dree Marken, een markesteen gevonden. Dit was van de vroegere grens tussen Beuningen en De Lutte.  Markestenen zijn tussen 1300 en 1500 gelegd. 

 

Onze koeien lopen in kruidig rijke weiden, in dit prachtige Twentse landschap. De grond bevat veel mineralen. Het heeft een goed voedingstoffen- bindend vermogen. Alles wat gegeven wordt, komt terug. 

Er zijn veel verschillende koeien rassen n Nederland. Wij hebben tientallen jaren geleden gekozen voor het ras Blonde d' Aquitaine. Dit is een ras, afkomstig uit Frankrijk en staat bekend om hun geweldige vleeskwaliteit. Meer uitleg en het ontstaan van dit ras, is elders op onze site beschreven.

 

Weet wat je eet.

 

We willen graag weten waar ons eten vandaan komt. Hoe de dieren hebben geleefd. 

Onze koeien lopen in weides met veel kruiden. In het voorjaar, wanneer de kruiden bloeien, lopen de koeien letterlijk tussen de bloemen. Het is niet alleen een prachtig gezicht maar ook zeer gezond.  

Wij kunnen garanderen dat de dieren een goed leven hebben. Al onze grond ligt rond het bedrijf. De dieren hebben een nieuwe potstal die in 2019 in gebruik is genomen. Alle dieren lopen in een stal met een bed van stro, die geregeld word ververst met verse stro. In de potstal hebben de dieren veel ruimte. De stal is hoog en aan de voorkant open. Aan de achterkant gedeeltelijk.  Ook is de nok open. Hierdoor is er een bepaalde circulatie die zorgt voor veel verse lucht in de stal. De dieren voelen zich merkbaar op hun gemak.  

 

De dieren krijgen eigen gras en mais, daarbij krijgen ze geplette gerst en een mengsel van extra mineralen.

 

Het vlees komt uitsluitend van onze eigen koeien, die we zelf hebben geselecteerd. Hierdoor kunnen we de kwaliteit en de smaak waarborgen.

Ook verkopen we alleen koeienvlees en geen stierenvlees, dit vanwege de fijne structuur en de smaak.

 

De slagerij wie we geselecteerd hebben, om in onze opdracht het dier te mogen slachten en te verwerken. Is een bedrijf met jarenlange ervaring. Het bedrijf voldoet aan de nieuwste eisen en is compleet nieuw. Ze werken met veel passie en vakmanschap. Alles word gecontroleerd en geregistreerd.    

 

Een aantal punten om te weten:

 • Al het vlees koopt u rechtstreeks bij de bron. Dus bij ons. Er is geen tussen handel.
 • Onze koeien houden wij op een natuurlijke manier.
 • De koeien lopen zolang mogelijk buiten, zolang er voldoende gras is. Dit is meer dan een half jaar.
 • Het gras bevat veel kruiden, wat het vlees nog lekkerder maakt.
 • De kalveren die het hele jaar door geboren worden, blijven minimaal een half jaar bij hun moeder. 
 • De dieren lopen allemaal in een potstal, waar ze kunnen liggen in een bed van vers stro.
 • We gebruiken alleen antibiotica wanneer het dan ook echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer kalfjes stoeien en er een ongelukje gebeurd, en dit niet anders kan worden behandeld.
 • Wij vervoeren zelf de koeien. Hierdoor blijven ze rustig.
 • De vaste slager die in opdracht voor ons de koe slacht en verwerkt, voldoet aan de nieuwste eisen. De slagerij is in 2019 compleet vernieuwd.  
 • Het vlees wordt 2 weken gerijpt voor een optimale kwaliteit en smaak.
 • Aan het vlees wordt absoluut geen kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Ons vlees heeft dat ook gewoonweg niet nodig. Uiteraard wordt er bij o.a. worst heerlijke kruiden gebruikt.